log in

Blog

Pelaghia Rosu

  • Publicat în Blog
  • Citit 680 ori
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Unul dintre cele mai importante personaje istorice din aceasta zona este Pelaghia Rosu, luptatoarea pasoptista din satul Marisel.

Ea se naste in anul 1800 la Marisel, Cluj, ca fiica judelui satesc Ioan Dufle. Parintii au hotarat sa o scoleasca tinand-o acasa si dandu-i o educatie aleasa. Ajunge sa studieze si in Budapesta, pe urma se intoarce si devine sotia lui Ioan Rosu, cu care a avut un fiu pe nume Andrei.

O numim luptatoare si eroina deoarece s-a alaturat confruntarilor ce au avut loc intre armatele unguresti si cele marisene. Ea a preluat conducerea unui batalion format din femeile satului, hotarate sa-si ajute sotii si fiii si a reusit sa surprinda si sa faca inamicul sa se retraga printr-un atac calare, care a ramas in istorie.

Pelaghia Rosu a fost recompensata pentru vitejia sa din perioada pasoptista. A primit de la guvernatorul Transilvaniei, generalul austriac Wolgemuth, suma de 100 florini, la data de 9 octombrie 1850.

S-a stins din viata la 10 iulie 1870 si a fost inmormantata in satul sau natal, Marisel. Scoala din sat ii poarta numele iar bustul eroinei, prezentat in poza alaturata, este la loc de cinste in mai multe institutii ale statului.

Ultima modificareVineri, 12 January 2018 18:39
Mai multe din această categorie: « Biserica de sub lacul Belis